edergi.web.tr

Daha fazla erişim, daha iyi yerleştirme! En iyi Google konumlarına ve maksimum çevrimiçi görünürlüğe giden kolay yolu keşfedin.

Online dergi nasıl hazırlanır?

Online dergi nasıl hazırlanır?

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kağıtlara bakmaktansa arkasından ışık çıkan camlara bakmak daha bir moda oldu. Bu yüzden insanların alışkanlıkları yaşamın her yönünde olduğu gibi okuma konusunda da bir hayli değişime uğradı. Eskiden mesela mum ışığında geceleri kitap okuyarak çalışan insanlar olması bize çok acayip geliyor ancak bunu düşünmek bile istemiyoruz. Sahip olduğumuz avantajların haddi hesabı yok gerçekten. Bunun için dergi nasıl hazırlanır diye soruyorsanız cevabı çok basit. Tabi ki teknoloji ile. Şimdi yeni teknolojileri kullanarak bir e-derginin nasıl hazırlanabileceğinin en güzel örneklerinden bir tanesini vermek istiyorum sizlere. YUMPU Publishing adında bir sitenin de içlerinde yer aldığı PDF belgesini e-dergi formatına çevirme program-siteleri ile hep birlikte güzel bir dergi hazırlayacağız ve bunu kendi internet sitemizden yayınlayacağız.

İnternette dergi yayınlamak için tek yapmanız gereken PDF dosyanızı hazırlamak

Öncelikle bizden istenen dergiyi PDF olarak hazırlamamız gerekiyor. Bunun için aslında neredeyse bütün editör programlarını kullanabiliriz keza her birinde artık biten işimizi PDF olarak kaydedebileceğimiz bir özellik bulunmakta.

Buna hem Adobe programları hem de diğer hem büyük hem de küçük dergi hazırlama programları bu özelliği içeriyor. Bunun için kullanacağımız programın seçimi bize kalıyor diyebilirim. Dergi yapmak için kullanılabilecek muhtemel programlar çok fazla olsa da ben yılların alışkanlı olacak Photoshop programını tercih ediyorum.

Yeni başlayacaklar için bu felaketle sonuçlanabilecek kocaman bir hata olabilir ancak tasarımcılar bilir uzmanlaştığınız bir programdan konu ne olursa olsun kopmak o kadar da kolay olmayacaktır.

Bu yüzden sayfalarını ayrı ayrı oluşturarak bir dergi hazırlıyorum ve sonunda bunları birleştirerek PDF olarak kaydediyorum. Ancak diğer bu iş için dizayn edilmiş programlarda böyle yapmanıza da gerek yok. Zaten sayfa sayfa görebiliyorsunuz.

İnternet ortamında rahatlıkla okunabilecek bir sanal dergi nasıl hazırlanır sorusunun ilk aşama cevabı PDF olarak kaydedilmesi gerekliliğidir. Bizim kullanacağımız YUMPU ve diğer benzeri internet siteleri de zaten bu şartı koşmaktalar ve diğer belge türlerini kabul etmiyorlar.

Benim için ve muhtemelen okur tarafından olaya bakabilen diğer tasarımcılar için de en önemli unsur kapak dersem yanlış olmaz herhalde. Kapağın yapılışı için YUMPU sitesinin ana sayfasından aşağı doğru inerek hem çok ünlü hem de o kadar da ünlü olmayan dergilerin kapaklarına bir göz atabilirsiniz.

Buralarda kullanılan mavi, kırmızı ve beyaz renklerin sıklığı ve kullanım tarzı, fotoğraf arka fon seçimleri, dergi içi bilgilendirme yazılarının sıklığı ve büyüklükleri gibi önemli kriterlere iyice bakın. Hatta başlangıç olarak bu kapak dizaynlarından en çok beğendiğinizi seçip ona benzer bir şeyler yapmaya çalışabilirsiniz.

Kapak tasarımını bitirdikten sonra, ki gerçekten en büyük ve külfetli süreçtir, sıra geliyor dergimizin içini hazırlamaya. Burada da yine önemli bir detayı unutmadan yazmak istiyorum.

YUMPU Publishing sitesinde yer alan özelliklerden bir tanesi, sayfaların içlerine istediğiniz ebatlarda ve istediğiniz kalitede videolar ekleyebiliyor olmanız. Yani ekleyeceğiniz video tam bir sayfayı da kaplayabilir ve var olan en yüksek çözünürlükte olabilir. Tabi bu videoyu YUMPU sitesine yüklemiyoruz.

Hem zamandan kazanmak hem de diğer videolardan da yararlanılabilmesi açısından Youtube sitesi aracılık ediyor bu işleme ve bu da tabi bizim için oldukça sevindirici bir haber. Derginize video eklemek istediğiniz bölümleri tasarım sırasında boş bırakıyorsunuz ve ardından site içi tasarım sırasında videonuzun Youtube bağlantısını buraya ekliyorsunuz.

Bunun dışında hem sayfa başı değişebilen hem istediğiniz yerde susan ses dosyalarını da arka fon sesi olarak kullanabiliyorsunuz.

Dergi sayfalarının tasarımı sırasında düşünmeden geçmemek gerekir ki insanlar sadece bilgi almak isterlerse kitap ya da ansiklopedi okurlar.

Bu da demek oluyor ki dergide en azından tek aranan şey bilgi değil.

O zaman diğer alternatifler geliyor insanın aklına.

Daha özetli, daha kısa satırda daha çok bilgi, süslü kelimeler ve cümleler, kocaman resimler ve fotoğraflar, koca koca başlıklar ve rengarenk sayfalar.

Bizim için hayati önem taşıyan kriterler bunlar. Dergi nasıl hazırlanır konusundaki bir diğer önemli husus okura hitabet şekli. Okur kendisinden nasıl bahsedilmesini ister konusu en önemli konulardan bir tanesi gerçekten.

Konuya göre değişebilir bu durum. Mesela öğretici bir dergide okur kendisinden bahsedilsin bile istemez çünkü okuduğuna göre bilmiyordur. Kimse bunun, özellikle de bir dergi yazarı tarafından yüzüne vurulmasını istemez.

Ya da yanlı olunabilecek bir konuda bir dergi tasarlamanız gerekiyor ise okuru yanınıza almalısınız. Bu şekilde okura bir aidiyet duygusu sağlayabilirsiniz. Yetenek konulu dergilerde okura gaz verilebilir, finans ile ilgili dergilerde okura hiç bulaşılmaz, aksi halde kayıplardan sorumlu olunabilir.

Yazım biçimlerini de ele aldıktan sonra yazının sonlarına doğru isterseniz derginizi nasıl hazırlayacağınızın yanında nasıl internette yayınlayabileceğinize de bir değinelim.

E-dergi nasıl hazırlanır nasıl yayınlanır

Buraya kadar YUMPU’dan bahsetmiş olduğumuz için bu siteden devam edelim. Bu sitede en sevdiğim özellik çok hızlı olması, destek hattının kalite ve hızı ve aynı zamanda çok büyük işlerle uğraşmıyorsanız tamamen ücretsiz birçok özelliğini kullanabiliyor olmanız.  Yani sonuç olarak e-dergi formatında yayınlamak sizin için bir denemeden ibaret olabilir o yüzden para harcamanızı da istemem doğrusu.

Siteyi açtığımızda hemen karşımıza çıkan kutucuğa istersek tıklayıp belgemizi klasörümüzden seçiyoruz, istersek de direk belgemizi sürüklememiz yeterli oluyor. Bundan sonra dergiyi yükle seçeneğine tıklıyoruz ve sitenin dergimizin büyüklüğüne göre en fazla birkaç dakika içinde işlemi bitirmesini bekliyoruz. Bu işlem tamamlanmadan önce tabi ki üye olmamız gerekiyor.

Yükleme işlemi bittikten sonra üyelik sayfamızdan üzerinde oynamalar yapmak istediğimiz dergi tasarımımızı seçiyoruz. Seçtikten sonra artık yapmış olduğumuz tasarım PDF olarak değil pırıl pırıl bir e-dergi olarak karşımıza çıkıyor.

Buradan sonra eğer ihtiyacınız varsa videolarımızın Youtube bağlantılarını da ekleyebiliyoruz. Bunun yanında isterseniz derginizin arkasına hoş bir ses dosyası ekleyebilir okurlarınızın daha keyifli bir okuma gerçekleştirebilmesini sağlayabilirsiniz.

Dergi nasıl hazırlanır başlıklı bu yazımızın sonunda, yayına hazır hale getirdiğiniz e-derginizi internet sitenize nasıl ekleyebileceğinizi anlatmak istiyorum.

YUMPU sitesindeki kendi sayfamızı açıyoruz ve buradan site dışında yayınlamak için yaratılmış gömme kodumuzu kopyalıyoruz.

Bu kod beş on satırlık minicik bir kod ve anlaşılması oldukça kolay. Bu kod ile istersek kendi internet sitemize, istersek de facebook, twitter gibi sosyal ortamlarda dergimizin e-dergi okuma formatında yayınlanmasını sağlayabiliyoruz.

Bu konuda yardım almak isterseniz sitenin destek birimine başvurabilirsiniz. Ban mi çok şanslıyım bilemiyorum ancak ne zaman bir soru yöneltmeye kalksam, paralı bir üyeliğim olmamasına rağmen gayet hızlı ve dostça bir dil ile sorularımın cevaplarını alıyorum.

Burada sizin de soru sorabileceğiniz tek konu belki de bu kodu internet sayfasına nasıl ekleyeceğiniz olabilir. Ancak hem blogspot hem wix hem wordpress gibi büyük internet sitesi yayınlayıcılarının panellerinde bu kodu ekleyebileceğiniz yeri kolaylıkla bulabileceğinizi düşünüyorum.

Bu yazımda size bir dergi nasıl hazırlanır onu anlatmaya çalıştım. Umarım yazımın bir faydası dokunmuştur. Bol keyifli ve tasarım dolu bir hayatınız olsun.

YUMPU ile dergi nasıl hazırlanacağını bütün dünya çok hızlı bir şekilde öğreniyor!

  • İstediğini programda hazırladığınız PDF dosyanız birkaç saniyede dergi oluyor

  • Derginize görüntü ve müzik ekleyebiliyorsunuz

  • Destek ekibi sorularınızı çok hızlı ve cana yakın bir şekilde cevaplıyor

  • Arama motorlarında bütün derginiz taranıyor

  • Harika tasarımlarla derginiz daha güzel görünüyor

  • Bütün sosyal medyada paylaşma imkanı sağlanıyor

  • Derginizi sitenize gömmeniz için hazır bir kod veriliyor

  • Bütün bunları bedava yapıyorsunuz

  • ve diğer birçok özellik ile dergi nasıl hazırlanır gösteriyorlar adeta bütün dünyaya…

Sorusunun cevabı için girişimci ruhlular buraya!

Son zamanlarda herkesi saran girişimcilik ruhu bana da yansıdı. Yakın arkadaşlarımdan Gamze’yi aldım karşıma, moda sektörüne mi girsek diye yapıştım yakasına.

Nasıl olacak, çok zaman ayırmak lazım, en büyük moda siteleri bile çok kazandırmıyormuş derken yavaş yavaş ikna olmaya başlamıştı ki bu sefer de „En büyük sorun işin pazarlama kısmı, kolay mı sektörün devleriyle rekabet etmek bu devirde?“ dedi.

Kara kara düşünüyorduk ki aklıma gelen fikirle neredeyse zıplayacaktım yerimde. Kendi markamıza ait online bir dergimiz olsa işin pazarlama kısmı kendiliğinden çözülmüş olmaz mı?!“ dedim.

Gamzenin de gözleri parlayınca başladım geçenlerde online dergi nasıl hazırlanır diye araştırma yaparken bulduğum YUMPU Publishing‚dan ve dergi taşarım seçeneklerinden bahsetmeye!

Uzun zamandır Gamze’yle bir arayış içindeydik. Baktık bir arkadaşımız takı işine giriyor, birisi sukulent satmak için site açıyor, biz niye bir şeyler yapmıyoruz diye düşündük. Etkileyici kombin denince akla gelen isim Gamze ve benim uyum konusundaki hassasiyetimi bir araya getirip küçük bir moda sitesi açmak için planlar yapmaya başladık.

Gamze önceleri bu işe sıcak bakmasa da benim baskım sonucu ikna oldu. Heyecanla siteyle ilgili konuşmaya başlamıştık ki markamızı yaratırız yaratmasına da pazarlama işini nasıl halledeceğiz diye kara kara düşünmeye başladık.

Bir süre geçmişti ki aklıma geçenlerde internette online dergi kapağı nasıl hazırlanır diye araştırırken bulduğum Yumpu.com’un dergi hazırlama programı geldi. Kendi e dergini, bilgisayarındaki PDF’i yükleyerek dakikalar içinde oluşturmayı sağlayan platformu kullanarak markamıza ait bir moda dergisi yaratıp markamızın reklamını yapabilirdik!

Yumpu.com’la online dergi nasıl yapılır diye merak içinde beni soru yağrumuruna tutan Gamze’ye adım adım neler yapmamız gerektiğini anlatmaya başladım.

Bir kere dedim bilgisayarımızda markamıza yakışan ilgi çekici içeriklerle dolu bir PDF hazırlayacağız. Yumpu.com’a girip saniyeler içinde kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra masaüstündeki dosyayı platformda yer alan yükleme aracına sürükleyip bırakacağız. İki dakika içinde dergimiz hazır olacak!

İki dakika içinde online dergi hazırlanır mı?!

Baktım Gamze inanmaz gözlerle beni süzüyor, „Ciddiyim“ deme ihtiyacı hissettim. Bu kadar kolay ve hızlı hizmet veren bir araç yarattıklarına göre fiyatı da oldukça pahalıdır diye başladı varsayımlara. Yumpu.com’dan herkes ücretsiz faydalanabiliyor deyince şaşırdı kaldı kız haklı olarak. Şaşkınlığıyla biraz daha eğlenmek için „Dijital yayıncılıkta devrim resmen! Platformda çeşitli dergi örnekleri var. Spordan sanata, eğitimden modaya pek çok alanda içeriğin yer aldığı 20 milyon dergi bulunuyor ve bu dergiler şimdiye kadar milyonlarca okuyucuya ulaşmış. Bizim derginin ne kadar çok okunacağını bir düşün!

En önemlisi dergi yapma programı ile derginiz masaüstü, tablet ve mobil cihazlarla uyumlu. Yani günün her anını hareket halinde geçiren okuyuculara da ulaşabileceğiz.“ Gamze meraklı gözlerle beni dinliyordu. İşin içerik hazırlama kısmını hallettikten sonra yeniden buluşmaya karar verdik. „Heyecanlı heyecanlı anlattın, buluşunca online dergi nasıl hazırlanır, bana gösterirsin artık.“ dedi. Ben de kendime güvenle gülümsedim tabii. Çünkü daha önce internette pek çok online araç deneyip, yavaşlıklarını, yüksek ücretlerini ve kullanışsız tasarımlarını görünce en iyisinin Yumpu.com olduğundan emin olmuştum.

Online dergimiz sosyal medya sitelerindeki takipçilerle de buluşacak

İki gün sonra Gamze’yle buluştuğumuzda yepyeni sorularla karşıladı beni!

İlk sorusu „Diyelim ki online dergi nasıl hazırlanır hallettik ve dergimizi yarattık.

Peki, bunu markanın sosyal medya sayfalarından takipçilerimizle nasıl paylaşacağız?“ oldu.

“Hazırladığımız online derginin linkini markamızın internet sitesinde,Facebook’ta, Twitter’da ya da Instagram’da yerleştirme(embed) özelliğini kullanarak paylaşabiliyoruz.

Böylece sosyal medyada bizleri takip eden müşterilerimiz dergimize de kolaylıkla ulaşacak.Üstelik Yumpu.com online dergimizin içeriğini arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlayacak şekilde optimize ediyor. Eğer istersek ilerleyen günlerde ücretsiz paketten, ücretli paket seçeneklerine geçiş yapıp markamz için gerekli olabilecek Google Analytics, reklamsız kullanım gibi seçeneklerden yararlanabileceğiz.“ dedim. Gamze’nin yüzünde yine bir „Anlat, anlat heyecanlı oluyor“ ifadesi!

Online derginin içeriğine video desteği

Bilgisayarın ekranında içeriğimizin yer aldığı PDF hazır halde YUMPU’ya yüklenmeyi bekliyordu. Gamze sonunda „Dergi nasıl hazırlanır, göster bakalım.“ dedi diye rahat bir nefes almıştımki „Markamızın dergisi olması süper olacak da tamamen yazılı içerik sıkıcı olmaz mı?“ diye sordu.

„Tamamen yazı olmayacak, merak etme.“ dedim ve açıkladım, „Dergide istediğimiz içeriğin yanına onlarla ilgili eğlenceli videolar ya da yönlendirici linkler ekleyebiliyoruz. Diyelim ki yeni sezonun trendleriyle ilgili özel bir video hazırladık, hemen yazının yanında bu videoyu okuyucularımızla paylaşabiliyoruz. Ya da sevdiğimiz bir moda sitesi varsa, ondan bahsederken bir yandan okuyucuları hemen o siteye yönlendirebiliyoruz. Böylece de hem dinamik ve yaratıcı hem de interaktif bir içeriğimiz olacak!“ Dijital yayıncılığın nimetlerini saymakla bitiremiyordum.:)

Gamze’ye dergi nasıl hazırlanır anlatacağım diye yoruldum biraz ama buna değdi diyebilirim. Şimdi içerisinde logomuzun ve ürünlerimizin de yer aldığı dolu dolu bir online dergimiz var. Dergiyi her ay yenileyip, yeni kapaklarla müşterilerimizle paylaşmayı planlıyoruz. Böylece markamızın ürünlerini tanıtıp, sesini duyurabileceğimiz değerli bir mecraya kavuşmuş olduk. Hem de hiçbir ücret ödemeden, hızla ve kolaylıkla!

Dergiyle ilgili bir sorun çıkarsa, Gamze yeni sayıyı oluştururken dergi nasıl hazırlanır unutursa, Yumpu.com benzersiz müşteri desteğiyle onun yanında olacak. Dergiyi hazırlarken her zaman birlikte olamamamızdan korkuyordum. Böylece bu konuda da içim rahatlamış oldu.

Bu küçük girişimcilik maceramız nasıl sonlanacak bilmiyorum ama YUMPU Publishing gibi bir online aracı bulduğumuz için yepyeni markamız adına heyecanlıyım. Dergimizle moda sektöründe ilgiyle takip edilen markalar biri olmaya bir adım daha yaklaştık. Bakalım gelecek günler neler gösterecek…

Cevap bırakın

Hakkimda

Snowboardcu, dövme hastası, grup üyesi, Uluslararası İsviçre tarzı uygulayıcısı ve HTML5 guru’su. Sanat ve matematik arasında tatlı bir noktada sadece bir logo değil fakat bir his oluşturmak için hareket eden.Bazen arkadaşlarımla rastgele şeyler yapıyorum.