Online dergi
Uzun zamandır düşündüğüm ancak gerçekleştirmek için bir türlü fırsat bulamadığım bir hayalim vardı: İnternette kendime özel online dergimi yaratarak yeni okuyuculara ulaşmak. Hemen bilgisayarımın başına geçip araştırmaya başladım. İhtiyacım olan ilk şey, hızla ve kolaylıkla dergimi yaratmamı sağlayacak bir online dergi araçı bulmaktı. Hızın ve kolaylığın yanında hem fonksiyonel hem de okuyucularımın modern ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir dergi hazırlama programı benim için çok önemliydi. Hayal kırıklığıyla sonuçlanan birkaç deneyim ve yorucu bir araştırmadan sonra YUMPU Publishing‚u buldum!
Okuyucuların internetin her köşesinden gelen içerik akınıyla karşı karşıya kaldığı bir çağda olduğumuzun farkındayım. İnternetle büyüyen nesil hayatlarının her alanında içerikle karşılaşıyor.
Bu durum okuyucuların eskisinden daha seçici hale gelmesine sebep oluyor. Böyle bir dönemde kendi online dergimi yaratma kararı aldığımda, yaratacağım dergi ile farklılaşmam gerektiğini biliyordum.
Bu nedenle PDF’te bulunan içeriklerimi aktararak online dergiye dönüştüreceğim aracı bulma süreci benim için epey zorlu geçti. Hayal kırıklığı yaratan araçlar, uzun süren bir araştırma sonunda „Galiba istediğim gibi bir online araç bulamayacağım“ diye umutlarımı kaybetmek üzereyken Yumpu.com’u buldum! Yumpu.com da çeşitli dergi tasarımlarını deneme zamanı!
Online derginle yeni okuyuculara ulaşmak artık çok kolay
Kolaylığı ve hızıyla beni şaşırtan bu online dergi yapma programının ücretsiz olduğunu fark edince kısa süren bir şaşkınlık yaşadığımı itiraf etmeliyim. İsteyen tüm internet kullanıcılarının katalog, broşür gibi materyaller de dahil pek çok dijital yayın yaratabileceği YUMPU platformu, halihazırda 20 milyon dergiye ve milyonlarca okuyucuya sahip.
Modadan sanata, kültürden spora pek çok alanda içerik YUMPU sayesinde online dergiye dönüşerek şimdiye kadar milyonlarca okura ulaşmış. Platformun beni en fazla heyecanlandıran özelliklerinden biri de yaratacağım online derginin mobil cihazlar ve tabletle uyumlu olmasıydı.
Böylece her an hareket halindeki pek çok okuyucuya cihaz sınırlaması olmadan ulaşabileceğim garanti altındaydı.
İnternette biraz araştırma yaptığımda işime yarayabileceğini düşündüğüm dijital yayın araçlarıyla karşılaşmıştım.
Ancak sonra kullanıcı dostu olmayan tasarımları, yavaşlıkları, yüksek ücretleri beni benden aldı diyebilirim! Hayal kırıklığıyla sonlanan bu deneyimlerden sonra YUMPU Publishing ilaç gibi geldi.:)
Tek yapmam gereken PDF’imi yüklemek ve YUMPU’nun saniyeler içerisinde benim içeriğimi göz alıcı bir online dergiye dönüştürmesine tanıklık etmek! Dijital çağ sen nelere kadirsin!
Aklıma takılan bir iki şey vardı tabii. YUMPU ile online dergimi yaratacaktım yaratmasına da Facebook’umda, Twitter’ımda hem arkadaşlarımla hem takipçilerimle nasıl paylaşacaktım? Hem bu sorumun cevabını bulmak hem de platformla ilgili detayları öğrenmek için YUMPU’nun tüm özelliklerini inceledim.
Online dergi kapağını hazırlayıp arkadaşlarınla, takipçilerinle paylaş
Platform ihtiyacım olan hizmeti bana ücretsiz sağlıyor ancak ilerleyen günlerde daha fazla özellikten yararlanmak istersem içerisinde Google Analytics, reklamsız kullanım gibi ihtiyaçlara hitap eden paketlerden belirli bir ücret karşılığında faydalanabilirim.
Daha önce de söylediğim gibi en can alıcı özelliklerden biri online dergimin içeriğinin mobil, masaüstü ve tablet cihazlarla uyumlu olacak olması. Ayrıca platform arama motorlarında online dergimin içeriğini ön sıralarda yer almasını sağlayacak şekilde optimize ediyor.
Farklılaşmanın önemli olduğunu biliyorum. Buna beni götürecek anahtarlardan biri de sanırım online dergimle markalaşmak olacak.
Özellikleri incelerken YUMPU’yla bunun da mümkün olduğunu görüyorum. Aklıma takılan en önemli sorulardan biri sosyal medya sitelerinde dergimi arkadaşlarımla ve takipçilerimle nasıl paylaşacağımdı.
Hazırladığım online derginin linkini online mağazamda, internet sitemde, Facebook’umda, Twitter’ımda yerleştirme(embed) özelliğini kullanarak paylaşabiliyorum. Entegre yapısı sayesinde platform bana markalaşmamda da yardım edecek gibi görünüyor. İşte bu harika olacak!
YUMPU’nun özelliklerini incelerken online dergimin içeriğinde bir iki değişiklik yaparak daha dinamik, yaratıcı ve eğlenceli bir yapıya kavuşturabileceğimi fark ettim.
Çünkü, diyelim ki online dergimde yeni çıkan bir animasyondan bahsediyorum ya da çok konuşulan bir viral videodan.
Okuyucuların dergiyi okurken hemen tıklayabilmesi için içeriğin hemen yanında, kolayca görebilecekleri bir şekilde bahsettiğim videoyu paylaşabileceğim. Yeni sezondan beğendiğim kombinleri nereden aldığımı görmesi için okuyucuları istediğim siteye anında yönlendirebileceğim.
Son günlerde paylaşımlarına bayıldığım bir blog var diyelim, online dergimi okuyan okuyucularım hemen bu bloga bir göz atabilecek!
Yabancı öğrencilere dev hizmet: Türkçe öğreten online dergi
Üniversitede okuduğum yıllarda yurtdışından okulumuza gelen pek çok yabancı öğrenci vardı. Burada bulundukları süre içinde hepsinin ortak dertlerinden biri Türkçe öğrenmekti.
Bazılarının yeterince yazılı kaynak olmadığından şikayet ettiğini hatırlıyorum. Yüksek lisans eğitimimle uğraştığım şu günlerde, okulda karşılaştığım yabancı öğrencilerden kaynak eksikliğinin devam ettiğini öğrendim.
Dil konusunda hep meraklı olmuşumdur. Başka ülkelerden insanlarla arkadaşlık etmeye de bayılıyorum. Onların Türkçe öğrenebilecekleri bir online dergi olsa ne güzel olurdu diye düşündüm.
Birkaç yabancı arkadaşım bu fikre bayılınca üşenmedim, başladım online derginin içeriği için araştırmalar yapmaya. Bu araştırmalarım esnasında internette karşıma online dergi hazırlama platformu Yumpu.com çıktı. Ücretsiz, hızlı ve fonksiyonel olduğunu görünce denemeye karar verdim.
Üniversitede okuduğum yıllardan geriye bir bilgi birikimim kaldı, bir de çok sevdiğim, kopamadığım yakın arkadaşlarım.
Bunların arasında farklı ülkelerden pek çok kişi de var. Çünkü okulumuza yurtdışından değişim programıyla gelen öğrencilerle arkadaş olmuştum. Onlara şehrin ünlü yerlerini gezdirdim, ünlü yemekleri birlikte yedik.
Burada okudukları süre içinde yaşadıkları ortak sorunlardan biri Türkçe öğrenmekti. Yazılı kaynak bulmakta zorlandıklarından bahsettiklerini hatırlıyorum. Bazıları da öğretecek birini bulamayıp, pek çok insan gibi yeni bir dil öğrenme konusunda tembel davranmayı seçiyordu.
Yüksek Lisans eğitimimle uğraştığım şu günlerde farklı ülkelerden buraya okuma gelen öğrenciler için dil öğrenme sorununun devam ettiğini gördüm.
Dil ve etimoloji konusunda çok meraklı olduğumdan onların Türkçe öğrenirken faydalanabilecekleri bir online dergi hazırlamaya karar verdim. Yabancı arkadaşlarım da bu fikre bayıldı.
Online dergimin içeriği için internette araştırma yaparken online dergi, kitapçık ve katalog hazırlama platformu YUMPU ile karşılaştım.
20 milyondan fazla dergi tek bir platformda
Bilgisayarın başına oturduğumda amacım hızlı, kullanıcı dostu ve ücretsiz bir online dergi yapma programı bulmaktı.
İnternette bazı programlarla karşılaştım. Onları denediğimde kimilerinin çok pahalı, kimilerinin kullanışsız, kimilerinin de çok yavaş olduğunu fark ettim. Tam umudumu kaybetmek üzereyken YUMPU ile karşılaştım.
YUMPU’daki online dergi yapma programı fonksiyonellik, hız ve ücretsiz oluşu başta olmak üzere aradığım tüm özelliklere sahip.
Platformda şu anda aklınıza gelebilecek her konuda hazırlanmış 20 milyondan fazla online dergi, kitapçık ve katalog bulunuyor. Dergi dışında farklı ihtiyaçlara da hitap eden platformu takip eden kişi sayısı da hayli yüksek.
Bu da hazırlayacağım derginin doğrudan onbinlerce kullanıcıya ulaşacağı anlamına geliyor. Siteyi incelerken online dergimi hazırlamam için tek yapmam gerekenin PDF formatında hazırladığım içeriği saniyeler içinde dergi yapma aracına yüklemek olduğunu görüyorum.
Yani YUMPU ile yabancıların Türkçe öğrenirken faydalanacakları bir online dergi hazırlamak çok kolay olacak!
İlk bakışta benden tam not alan platformla ilgili merak ettiğim başka pek çok şey vardı. Online dergimin içeriği için hem zaman hem de emek harcamam gerekecek. Bu kadar çaba sarfederek oluşturacağım bir derginin olabildiğince fazla kişiye ulaşması benim en büyük amacım.
Böylece dergimin ünü kulaktan kulağa yayılacak ve Türkçe öğrenmek isteyen herkes bir kaynak olarak başvurabilecek. Bunun için de hazırlayacağım dergiyi sosyal medyadan arkadaşlarımla paylaşmam gerekiyor.
İnternet sitesinde özelliklerini incelerken fark ettim ki YUMPU ile hazırladığım online dergiyle bu da mümkün olacak. Embed(yerleştirme) özelliğini kullanarak sosyal medya platformlarında hem ben hem de arkadaşlarının derginin linkini paylaşabileceğiz.
Sosyal medyayla bağlantılı bir diğer konu da online derginin içeriğinin ‘herkes’ için ulaşılabilir olması. Yani sadece masaüstü cihazlara sahip olanlar değil, tablet ve mobil cihazlara sahip olan kullanıcılar da dergiyi okuyabilmeli. YUMPU bu imkanı da ücretsiz sunuyor.
Hazırlayacağım online dergi her zaman hareket halinde olan, her an her yerden dijital dünyadaki içeriği takip eden genç kitle için kolayca ulaşılabilir olacak. İsteyen herkes yabancı arkadaşlarıyla online dergimin linkini paylaşırsa, ne kadar ünlü olacağını hayal bile edemiyorum!
Online derginizin ön sıralarda çıkmasını sağlamak ücretsiz
Bir de bu aralar sürekli adını duyduğumuz optimizasyon meselesi var. Dijitalle ve internetle içli dışlı olanlar bu terimi mutlaka duymuştur. İnternette karşımıza çıkan içeriğin hacmi arttıkça onu optimize etmenin önemi de artıyor.
Optimizasyon, içeriğin iyileştirilerek Google, Yahoo gibi ünlü arama motorlarında daha ön sıralarda çıkmasının sağlanması demek. Hepimiz her gün en az bir kere bir arama motorunda arama yapıyoruzdur.
O yüzden arama sonuçlarında ön sıralarda çıkmanın ne kadar önemli olduğundan bahsetmeme gerek yok sanırım! İnternette yazdığı içeriğin daha fazla kişiye ulaşmasını isteyen tüm içerik yaratıcıları için optimizasyon çok önemli. Yumpu.com’da online dergi hazırlayan herkesin içeriği otomatik olarak optimize ediliyor.
Üstelik ekstra hiçbir ücret ödemeniz istenmiyor. İşte bu sayede kalbimin baş köşesine oturan platformda, uygun fiyatlı avantajlı paketler de var.
Online dergim ün kazanırsa, ilerleyen aylarda, içinde reklamsız kullanım, Google Analytics desteği hizmeti gibi ek destekler olan bu paketleri de denemeyi düşünüyorum. Şimdilik ihtiyacım olan her şeye sahibim.
İstediğiniz sayfaya eğlenceli videolar ekleme şansı
Sitede online dergi yapma aracının sunduğu tüm hizmetleri incelemeye devam ediyorum. Benim ulaşmak istediğim kitlenin çoğunluğunu 18-25 yaş arası gençler oluşturuyor olacak.
Onlara tam anlamıyla hitap etmek için bu grubun dijital dünyadaki içeriği nasıl tükettiklerini de bilmem gerekiyor. Son günlerde okuduğum pek çok araştırmaya göre, bir kere bu yaş grubundaki gençlerin dikkat süreleri gün geçtikçe kısalıyor.
Yani internette karşılaştıkları yeni bir içeriği anlamak için harcadıkları vakit daralıyor. İçerik türleri de onların tüketim alışkanlıklarına göre her gün değişim geçiriyor. Mesela bugünlerde yazılı içeriktense görsel içeriği tercih ettikleri biliniyor.
Resimin yerini ise kısa süreli videolar almış durumda. YUMPU’nun video sever hedef kitlemi mutlu edecek bir özelliği var. Hazırladığım online dergime video içerik eklememe izin veriyor.
Böylece dergim yazılı içerikle sınırlı kalmayacak. Yabancı öğrenciler için ğ gibi telaffuzu zor harflerin bulunduğu kelimelerin nasıl söylendiğini gösteren videolar çekebilirim.
Video denince yaratıcılık sınırsız. Hazırladığım eğlenceli videolarla okuyucularımla interaktif bir şekilde iletişime geçme fırsatını da yakalamış olacağım. Yorumlarını da bana sosyal medyada paylaştığım linklerin altına yazarak iletebilirler!
Yani, platformu kullanarak yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenmesi için hazırlayacağım online dergi;
Kullanışlı, fonksiyonel, ücretsiz ve hızlı olacak,
On binlerce okuyucuya platform üzerinden doğrudan ulaşacak,
Kısa videolarla yabancı öğrencilerin öğrenme deneyimine keyif katacak,
Mobil ve tablet cihazlarla uyumlu içeriğe sahip olacak,
Sosyal medya ağlarında herkes tarafından paylaşılabilecek,
Google Analytics desteği, reklamsız kullanım gibi ek hizmetlere sahip olacak,
Arama motorlarında ön sıralarda çıkması için içerik otomatik olarak iyileştirilecek.
Bu arada sitede son olarak incelediğim şey de platformun içerik yaratıcı kullanıcılarına teknik destek verip vermediği oluyor. Bu da en ince ayrıntılarıyla düşünülmüş.
Online dergimi hazırlarken teknik bir problemle karşılaşırsam, müşteri desteği sayfasını ziyaret ederek, bekleme derdi çekmeden aradığım cevaplara kavuşabileceğim.
Yabancı arkadaşlarım heyecanla hazırlayacağım dergiyi bekliyor. Yoğun bir hazırlık süreci olacak gibi… İlk sayı için dilbilim konusunda uzman isimlerle röportaj yapmayı da düşünüyorum. Umarım emeklerime değen, beğenilen ve herkese faydalı olan bir dergi yaratmayı başarırım. J
Dijital yayıncılık güç kazanarak yükseliyor
Yumpu.com’u kullanmaya tam ikna olmuşken peki ya platformdan yararlanırken bir sorunla karşılaşırsam ne yapacağım diye aklımdan geçirdim. Müşteri hizmetleri bölümüne de bir göz atmak istedim.
Yumpu.com kullanıcılardan gelen sorular için büyük bir alan ayırmış ve istediğim soruyu sorup hızlıca geri dönüş alabiliyorum. Günlerce cevap bekleme derdi de yok yani!
Hiç şüphesiz dijital yayıncılık sektörü oldukça hareketli günler geçiriyor. Hem görsel hem yazılı içerik kral tahtına oturmuş durumda. İçerik paylaşmak, okumak, yorumlamak artık hepimizin hayatının önemli bir parçası.
Söyleyeceklerimizi içimizde tutma, birikimlerimizi kendimize saklama devri çoktan son buldu. Devir hepimiz için içerik yaratma ve paylaşma devri!
Bu devrin insanı arkadaşlarımı böyle havalı bir online dergiyle nasıl kıskandırsam diye düşünmeye başladım bile! Şaka bir yana YUMPU Publishing‚dan onlara da bahsedeceğim.
Moda, sanat, spor, kültür gibi pek çok alanda bilgi birikimimizi paylaşmak, yeni okuyuculara ulaşmak için harika bir araç. Dergimi haftalık yayınlamayı düşünüyorum. Şimdi beni her hafta tatlı bir heyecan bekliyor. Haftaya online dergimde nelerden bahsetsem?!
Dijital yayıncılık sektörü savulun, ben geliyorum!