Online dergi hazırlama programı
İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda bulduğum YUMPU Publishing, sanattan spora, eğitimden sağlığa, modadan kültüre 20 milyondan fazla dergi ve milyonlarca okuyucuya sahip olan bir platform. Son zamanların aranan dergi kapağı hazırlama programı olma özelliğini taşıyan araç özellikle freelance çalışan editörler, yazmaya, çizmeye meraklı olan sanatçı ruhlu insanlar için ideal.
Bu online dergi hazırlama programının, yaratıcı, dinamik ve interaktif özelliklerinin yanında ücretsiz olduğunu görünce oldukça şaşırdım ve ne kadar iddialı olduğunu anladım.
Programı yeni kullanmaya başlamış bir editör olarak bu teknolojiyi kullanmaya başlamış olmaktan büyük heyecan duyuyorum. Özellikle platformu halihazırda aktif olarak kullanan kişilere kendi yayınımla ulaşmak benim için paha biçilemez bir keyfe dönüştü.
Bu online dergi yapma programını bu kadar özel kılan özellikleri neler, anlat biz de bilelim dediğinizi duyar gibiyim.
Nereden başlasam? En iyisi en baştan başlamak. Derginizi hazırlamak için önçe PDF yaratmanız lazım.
Bu içerik modayla, sanatla, sağlıkla ilgili olabilir.
Portfolyonuzu PDF ortamında oluşturmuş, çizimlerinize yer vermiş olabilirsiniz.
Online dergi hazırlama programını kullanarak PDF ortamında oluşturduğunuz herhangi bir içeriği dakikalar içinde dijital ortama aktararak, okuyucuların keyifle okuyabileceği bir dergi haline dönüştürebilir ya da çizimlerinizden oluşan benzersiz bir dijital portfolyo hazırlayabilirsiniz.
Cihaz sınırlaması olmadan okuyuculara ulaşmak mümkün
İnternette yaptığım online dergi hazırlama programı araştırması sonucunda pek çok farklı seçenekle karşılaştım ancak yavaş olmaları, teknolojiyi yakalayamamış olmaları ve ücretleri her seferinde araştırmaya devam etmeme sebep oldu. İyi ki de öyle olmuş çünkü sonunda YUMPU Publishing‚la tanıştım!
Amacım aylık bir e dergi çıkararak sanat dünyasından güncel haberleri paylaşmak, ayın kültür sanat aktivitelerini okuyuculara ulaştırmak, kitap tavsiyelerine yer vermek ve zaman zaman da özel röportajlar yapmak.
Yumpu.com’u bulunca heyecanla dergimin ilk sayısı için hazırladığım PDF içeriğimi sitedeki online dergi hazırlama programına yükleyerek dakikalar içinde kolaylıkla kendi dijital dergimi yarattım.
Internet ortamında içerik oluşturmayı seven herkes beni iyi anlayacaktır.
İçerik oluşturma kısmı ne kadar önemliyse içeriğinizi paylaşma ve yayılmasını sağlama kısmı da o kadar önemli. Bu nedenle online dergi hazırlama programı seçerken en dikkat ettiğim şeylerden biri, programın yaratacağı online derginin mobil cihazlar ve tabletle uyumlu olup olmayacağıydı.
Yumpu.com’da yarattığım aylık online dergilerin hepsi her daim hareket halindeki okuyuculara ulaşabileceğim şekilde, yani masaüstü cihazların dışında mobil cihazlar ve tabletlerle de uyumlu! Yani çeşitli dergi tasarımları arasınlardan secebilir ve derginize ekleyebilirsiniz.
Derginizi sosyal medyada paylaşın, daha çok okunsun
Mobil demişken sosyal medyanın önemini göz ardı etmek elbette imkansız. Hele de içerik yaratıcı olarak kendinize yer edinmeye çalışıyorsanız, oluşturduğunuz içerikleri gönül rahatlığıyla paylaşabilmeniz gerekiyor.
Kullandığım dergi hazırlama programı bu açıdan da beni rahatlattı diyebilirim.
Çünkü dijital dergimin linkini yerleştirme(embed) özelliğini kullanarak Twitter, Facebook, Instagram gibi istediğim herhangi bir sosyal medya sitesinde takipçilerimle ve arkadaşlarımla paylaşabiliyorum.
Onların dergim hakkında yaptıkları yorum duymak ayrı bir keyif. Onların eleştirileri sayesinde, önümde dergiyi daha ileriye taşıyabilmem için bir kapı açıldığını hissediyorum.
Tüm bunları ücretsiz yapabiliyor olduğuma hala inanamıyorum. Üstelik bu dergi hazırlama programı, dergimin içeriğini Google gibi arama motorlarında ön sıralarda yer alacak şekilde optimize ediyor.
Biraz daha profesyonel adımlar atmak istersem, Google Analytics desteği ya da reklamsız kullanım için uygun ücretli paketlerden birinden yararlanabileceğim.
Video yerleştirme özelliği sayesinde dinamik bir dergiye kavuşun
Dijital çağın nimetlerinden yararlanmayı seven, bir an olsun akıllı telefonunu elinden düşürmeyen, teknolojiyle haşır neşir ilgili olan genç bir kitleye ulaşmak istiyorum. Bunu da geleneksel ve kalıplaşmış özellikleri olan bir online dergiyle yapamayacağımı biliyordum.
Dergimi daha yaratıcı, eğlenceli ve dinamik bir hale getirmek istiyordum. YUMPU’nun derginizin içeriğine video ya da link eklemenizi sağlayan özelliği imdadıma yetişti. Böylece tekdüze yazıdan sıkılan okuyucularım, bahsettiğim konuyla ilgili videoları anında izleyerek interaktif bir deneyim yaşayabilecek!
Diyelimki yeni çıkan bir filmden bahsediyorum, yazının yanında filmin fragmanını ekliyorum. Ya da şehirde ilk kez konser verecek bir caz sanatçısı var, onun canlı performanslarından birini yayazının hemen yanına okuyucuların anında görebileceği şekilde ekliyorum.
İnternette ihtiyacımız olan bir program ararken bazen kafamız karışabiliyor. Vazgeçmeden doğru seçeneği bulmak için sabırlı olmak gerekiyor. Önemli olan sonunda bulduğunuz programın her yönüyle size hitap etmesi.
Ben de son olarak online dergi hazırlama programından yararlanırken bir sorunla karşılaşırsam ne yapacağımı görmek için Yumpu.com’u inceledim.
Gördüm ki her ihtimal düşünülerek sorun yaşayan kullanıcıların sorularının cevaplarını bulabileceği detaylı bir alan hazırlanmış. İstediğiniz soruyu sorup hızlı şekilde geri dönüş alabiliyor, bekleme derdi çekmiyorsunuz!
Kendinizi içerik yaratma rüzgarına bırakın!
Artık hem daha ‚dijital‘ hem daha ‚mobil’iz. Dijital yayıncılık da altın çağını yaşıyor. Gün içinde her birimiz bazen yazılı bazen görsel pek çok içeriğe yorum yapıyor, beğeniyor, kimi zaman da kendi içeriklerimizi paylaşarak interaktif biçimde iletişim kuruyoruz.
İçerik yaratmayı, okumayı, izlemeyi sevenlerin de pek çok seçeneğe ulaşabildiği, şanslı bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemde içerik yaratma rüzgarına kapılmakta bence hiçbir sakınca yok!
Aslında dergi hazırlama programı kullanarak kendi derginizi yaratmanın en güzel sonuçlarından biri de yakın çevrenizle, ailenizle, arkadaşlarınızla keyifle paylaşabileceğiniz bir ürün ortaya koymak. YUMPU Publishing sayesinde ise tanımadğınız kişilere ulaşarak yeni bir ufka yelken açmak mümkün oluyor.
Dergimi aylık mı çıkaracağım, haftalık mı henüz buna karar veremedim ama gelecek sayı için şimdiden heyecanlıyım. Bakalım dergimin yeni sayısı okuyuculardan ne gibi tepkiler alacak?!
Artık dergi hazırlama programı kullanmamıza gerek kalmadı
Gelişen teknoloji ile birlikte herhalde en çok rekabetin arttığı sektörler yazılım, bilişim ve sanal ortam reklam yönetimi olmuş olsa gerek. Yazılım dört bir yandan aldı başını gitti.
Benim gibi eski kafalı kodcular artık yetişemiyor yeni teknolojilere ya da benim arkadaşlarım ben üzülmeyim diye anladıklarını bana belli etmiyorlar. Eskiden sadece ASP ve PHP vardı ülkemiz sektöründe yaygın kullanılan.
Bu arada ASP.Net demiyorum ha, yanlış anlaşılmasın.
O en eski ASP, insanı sinir krizlerine sokan, nerede hata yaptığınızı asla anlayamayacağınız ASP.
Yazımda bahsetmeyi düşündüğüm YUMPU sitesindeki gibi bir dergi hazırlama programı hizmetini ASP kodları ile yazmaya kalksanız bir yılınızı harcadıktan sonra hata ile karşılaşmamak için her gün dua etmek zorunda kalabilirdiniz.
Neyse ki rekabetin gelişmesi kullanıcı için de yenilikler ve kolaylıklar sağlıyor. Evet artık tasarım işleri bile yapıyor olsak bir üstümüz için kullanıcı durumuna düştük.
Artık yaptığımız iş, birilerinin üşengeçlikten ya da denemek istemediklerinden, yanlış bir fikir olsa da yapamayacaklarını sanmalarından kaynaklanıyor. Yoksa özellikle benim yaptığım işleri herkesin yapabileceğini düşünüyorum.
Özellikle de bundan para kazanabilirsiniz. Bu konulardan bir tanesini bugün masaya yatırmak istedim ve dergi hazırlama programı olarak internet sitelerindeki gelişmiş yazılımları nasıl kullanabileceğinize kısaca değinmek istiyorum.
Bir dergi hazırlama programı olarak YUMPU
Bugün sizi bilgilendirmek istediğim konu e-dergi hazırlamak ve bu hazırladığımız tasarımımızı internet sanal ortamında istediğimiz platformda sunabilmek.
Burada unutmamamızda fayda olan ilk konu tasarımımızı hangi programda ya da online tasarım sitesinde yaparsak yapalım kayıt uzantısı olarak pdf seçeneğini belirlememiz olacak.
Eğer PDF olarak kaydetmezseniz sadece YUMPU sitesinde değil diğer e-dergi çevirme sitelerinde de tasarımınız çalışmayacaktır. Bu sitelerin çevirecek belge türü olarak PDF belge türünü seçmesinin ana nedeni boyutları ve bütün programlarda bu kayıt seçeneğinin bulunması.
Çünkü özellikle farklı firmaların kendi formatlarındaki kayıt seçenekleri için ayrı bir platform hazırlamak yerine tüm programların ortak kayıt seçeneklerinden biri olan PDF belge uzantısının seçimi çok da mantıksız değil anlaşıldığı üzere.
Dergiyi hazırlamak için seçeceğiniz program en iyi bildiğiniz program olsun yeter. Mesela ben eski kafalı olduğumdan hala photoshop kullanıyorum.
Photoshop’un neresi eski demeyin, zira dergi tasarımı konusunda bir tane profesyonel yoktur eminim bu programı kullanan.
Ancak dediğim gibi bence siz de zamandan kazanmak için elinizde iş varken en iyi bildiğiniz programı kullanın. İşiniz yokken benim gibi tembel bir adam değilseniz diğer programlara da çalışırsınız ve ne zaman ki o programı da uzman düzeyde kullanmaya başlarsınız artık o yeni programa geçerek daha hızlı ve daha profesyonel çalışabilirsiniz.
İlk olarak kapak tasarımını yapmak gerekiyor tabi ki ve bu işi yapmak inanın bana hiç de o kadar görüldüğü gibi kolay değil. Tam aklınıza süper bir fikir geliyor, kafanızın içinde renkler fontlar uçuşuyor, programda yerleştirmeye başlıyorsunuz ve karşınızda o ana kadar hayatınızda gördüğünüz en çirkin tasarımı size bakarken buluyorsunuz.
Yani kapak tasarımı yapmak öyle aklına gelip yapılacak bir iş değil maalesef.
Her şeyin belli başlı kuralları var.
Mesela kullanılacak fotoğrafın arka fonu genelde koyu olur ki açık renkli başlık yazıları eklenebilsin.
Açık renkli başlıklar daha dikkat çekici olduğundan bu yöntem kullanılır. Daha sonra estetiği arttırmak adına fotoğraf ya da resim tam ortaya eklenir.
Kullanılan yazı fontları daha okunur olması açısından bold karakterlerle yazılır ve italik yazı tipi kullanılmaz.
En çok kullanılan kapak tasarım renkleri sırasıyla beyaz, mavi, kırmızı ve sarıdır. Bu renkleri karıştırarak yapacağınız karışımlar da hep bir ahenk yakalayacaksınız ve bu konuda bana güvenebilirsiniz.
Ancak bu renklerin tonlarında yapacağınız ufak değişiklikler ile sıradan bir görüntüden de kurtulabilirsiniz. Mesela ana renkleri biraz soldurarak kullanırsanız daha karizmatik bir görüntü kazanabilirsiniz.
Kapak fotoğraflarında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da fotoğrafın persfektifi. Persfektif ne kadar geniş olursa sizin kapak o kadar havada durur. Yani kötü görünür Persfektifi neredeyse olmayan, yakın çekim fotoğraflar her zaman hayat kurtaracaktır emin olun.
Dergi hazırlama programı dahilinde yazıların renklerini ve fontlarını da iyi seçmelisiniz. Başlık yazıları genelde dergi logosunun renklerinde seçilse de eğer logonun rengi absürt bir cırtlak renkse yine o rengin en açık tonları seçilerek neredeyse beyaz kullanılmış olunur.
Derginize videolar ve ses dosyaları da yükleyebilirsiniz
Bütün bunları dergi hazırlama programı yerine YUMPU sitesinde size ayrılacak olan sayfadan da yapabilirsiniz pekala. Hatta bunların yanında derginize videolar ve ses dosyaları da yükleyebilirsiniz.
Hem de bu video derginiz için hiç bir yük teşkil etmeyecek ve doğal olarak sitenizde derginiz açılma ve sayfa değişim hızını hiç ama hiç etkilemeyecektir.
Çünkü videoyu Youtube sitesine yükleyeceğiz ve buradan bu videonun bağlantı adresini kopyala yapıştır metodu ile dergimizin istediğimiz yerine aktaracağız. Youtube bize video kalitesi konusunda bir kısıtlama getirmediği sürece ki böyle bir uygulama yok istersek 4k video bile ekleyebiliriz.
Dergi hazırlama programı kullanmadan tasarımınızı direk YUMPU ile yapabilirsiniz ancak bu dergi nasıl olur ben de açıkçası bilemiyorum.
Daha önce denemediğim şeyler hakkında atıp tutmak istemiyorum ama sitenin kendi yorumlarında çok iyi işler çıkabileceği yazıyor.
Bunun yanında bu sitede milyonlarca okura direk olarak açılacak olan derginizi isterseniz kimsenin görmemesi için görünmez yapabilirsiniz ve sadece kendi sitenizde kullanabilirsiniz.
Kendi sitenizde hazırladığınız dergiyi görüntülemek için dergiye ait sayfadaki gömme kodunu kendi sitenizde dergiyi görmek istediğiniz yere yapıştırıyorsunuz ve işlem burada sona eriyor.
Yazılımcılar hemen peki ya SEO ne olacak diye düşünebilirler fakat hazırlanan harika algoritma ile dergi içeriği hem google hem de diğer arama motorları tarafından sizin sitenizin index sayfalarında da görünüyor.
Yani derginin içeriği ile google’da ön sıralara tırmanmak hala mümkün oluyor. Bunun için başlıklarınızı iyi seçmelisiniz tabi ki.
Bunun yanında site ile ilgili herhangi bir sorununuz olursa destek ekiplerine soru sormaktan hiç çekinmeyin çünkü sorularınızı anında cevaplıyorlar ve ister ücretli ister ücretsiz olun anında gelen mesajları siz anlayana kadar anlatmaya devam ediyorlar. Bu bakıma rakiplerinin yanında en iyi çalışma arkadaşlarım bu site çalışanları olabilir gerçekten.
Son olarak dergi içi tasarımında dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan bir tanesine değinmek istiyorum. Unutmamak gerekir ki dergi okuyucularının kitap almak yerine dergi okumalarının bir nedeni olmalı.
Bu nedenin ne olduğu bir çok bakıma ortada aslında. Daha özet içeriklerle daha fazla konuda daha hızlı bilgi sahibi olmak ve görsel tasarımlar ile okuyup öğrenirken bir yandan da zevk alma isteği bu nedenler arasında başı çekiyorlar.
Yani daha büyük fotoğraflar ve resimler kullanmak ve daha yoğun içerikli yazılar kullanmak faydanıza olacaktır. Unutmayın ki tasarım o sayı için yapılmaz, o sayı belli ki alınmıştır zaten. Asıl amaç ve başarılı olduğunuzun kanıtı, aynı okurların bir daha ki sayıyı merakla beklemesidir.
Hangi dergi hazırlama programını kullanırsanız kullanın, derginizi YUMPU Publishing ile bütün dünyaya açın!
Tüm dergi hazırlama programlarının desteklediği PDF dosya türü ile çalışıyor
Kısa bir sürede e-derginiz oluşuyor ve dünyaya açılıyor
Derginize ses ve görüntü dosyaları eklemeniz destekleniyor
Google gibi arama sitelerine en iyi şekile uyum sağlanıyor
Destek ekibi 7/24 hizmet sağlıyor
Sizden hiçbir ücret talep edilmiyor
İster dergi ister broşür hazırlayabiliyorsunuz
Bütün sosyal paylaşım ağlarında derginizi paylaşabiliyorsunuz…