edergi.web.tr

5 adımda online dergi nasıl yapılır?

5 adımda online dergi nasıl yapılır?

Gamze bir süredir tatildeydi, konuşmaya fırsat bulamamıştık. Tatilden döner dönmez YUMPU Publishing ile online dergisini hazırlayacağımız küçük çaplı moda girişimimizle ilgili konuşmak üzere anlaştık. Ayın ilk cumartesi günü buluşalım demiştik ancak o gün Gamze’nin ofisinde acil bir işi çıkınca sabah ofise uğraması gerekti. Bana da ofise gel deyince yanına gittim.

Öğle molasında Gamze’yle hararetli hararetli online derginin ikincisi sayısının içeriğinde nelere yer vereceğimizden bahsediyorduk ki yan masadaki arkadaşları gözümüze çarptı. Konuşmalarımıza kulak misafiri olmuşlar, onları da masamıza devam ettik. Online dergi nasıl yapılır onu konuşuyorduk deyince meraklı gözlerle bize bakıp „Nedir bu Yumpu.com?“ dediler. Bu defa platformla ilgili tüm detayları ve dergi taşarımlarını benden öğrenen Gamze’nin de desteğiyle başladım anlatmaya…

Girişimcilik ruhunun bizi de sarmasıyla geçtiğimiz günlerde Gamze’yle sonunda harekete geçip bir moda girişimi yaratmaya karar vermiştik. Pazarlama konusunu nasıl halledeceğiz diye düşünürken “İçerik kraldır, gerisi teferruattır.” diye düşünüp yeni markamıza özel bir online dergi hazırlamaya karar vermiştik. Böylece reklam mecrası olarak kullanabileceğimiz bir alana sahip olurken bir yandan da yarattığımız ilgi çekici içeriklerle müşterilerimizle etkileşime geçecektik.

Yumpu.com’u kullanarak ilk sayımızın içinde bulunduğu PDF’i dakikalar içinde dergi hazırlama programı ile online dergiye dönüştürdük ve markamızın henüz takipçi kazanmaya başlayan sosyal medya hesaplarında dergimizin linkini paylaştık. İlk sayı için oldukça fazla ilgi gördü. Dergimizin tasarımından, içeriğinden ve ulaşılabilirliğinden etkilenen yakın arkadaşlarımızın online dergi nasıl yapılır, nasıl becerdiniz bu kadar iyi bir şey ortaya çıkarmayı gibi sorularıyla da karşılaştık.

Gördüğümüz ilgiyle baya moral depoladık. Gamze’nin tatil dönüşü de ikinci sayının içeriğini konuşmak için bir araya geldik. Bir takım tesadüfler sonucu Gamze yoğunlaşınca ancak onun ofisinde yemek arasında buluşabildik. Bu defa da ofisteki arkadaşları merakla markamız ve dergimiz hakkında sorular sormaya başladı.

Online dergi nasıl yapılır sorusuna detaylı cevap!

Masada benim karşımda oturan gözlüklü çocuk Gamze’nin Facebook sayfasında dergimizi görmüş. Kız kardeşi de bu aralar bir marka yaratma peşindeymiş. YUMPU Publishing‘ile e dergi nasıl yapılır, kolay bir süreç mi diye sordu.

Kullanım kolaylığından, hızından ve ücretsiz oluşundan bahsettik Gamze’yle. Adım adım anlatmamızı ister gibi bir hali vardı. Durum böyle olunca online dergi nasıl yapılır başlıklı bir  rehber oluşturuyormuş gibi başladım sırasıyla anlatmaya…

  • Adım: İçeriğin bulunduğu PDF’in oluşturulması

İçeriğin eğer Word dosyasında onu PDF’e çevirebileceğin pek çok araç zaten internet ortamında mevcut. PDF’in tasarımını hazırlamak için ise yine hızlı bir arama yapıp internette ücretsiz bulabileceğin temaları kullanabilirsin.

  • Adım: PDF’in Yumpu.com’a yüklenmesi

PDF’ini hazırladıktan sonra yapman gereken şey Yumpu.com’da bulunan araca PDF’ini yüklemek. Dosyan dakikalar içinde araca yüklenmiş olacak.

  • Adım: Siteye giriş yapıp hesabını düzenlemek

Dosya yüklendikten sonra e-posta adresini kullanarak platforma ücretsiz kayıt olman gerekiyor. Kullanıcı adını ve şifreni belirledikten sonra saniyeler içinde hesabın hazır oluyor.

  • Adım: Online derginin düzenlenmesi

Hesap sahibi olduktan sonra “Benim Dergilerim” bölümünden derginin başlığını, tanımlarını ve taglerini düzenleyebilir, kullandığın tagler sayesinde arama motorlarında üst sıralarda çıkmayı garanti altına alabilirsin.

  • Adım: Derginin online mecralarda paylaşılması

Tagleri belirledikten ve Google gibi önemli arama motorlarının optimizasyonunu garanti ettikten sonra dergin hazır!

Şimdi yerleştirme(embed) özelliğinden yararlanarak, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya sitelerinde, arkadaşlarınla ya da takipçilerinle dergini paylaşabilirsin. Onların arasından dergi nasıl yapılır diye soran olursa, artık kolaylıkla cevaplayabilirsin.

YUMPU’nun dergi yapma programı ile hazırladığın dergide kendi logonu ve sloganını yarat!

Gamze’nin arkadaşı, online dergi nasıl yapılır sorusuna verdiğim detaylı cevaptan etkilenmişe benziyordu. Yanımızda oturan sarışın kızın ise aklına takılan başka sorular da olduğu belliydi.

Tahminimizde yanılmadığımızı kanıtlarcasına “Online dergi kapağının nasıl hazırlandığını bu kadar detaylı bildiğine göre, bu platformda hazırlanan dijital derginin akıllı telefonlar ve tabletlerle uyumlu olup olmadığını da biliyorsundur dedi.

Bu soruyu cevaplamaya alışmış biri olarak “YUMPU ile hazırladığımız online dergi masaüstü dahil, tablet ve mobil cihazlarla uyumlu. Hareket halindeki okuyuculara da rahatlıkla ulaşabiliyoruz böylece.”  Dedim.

“Biz girişimimiz için dergi hazırlarken önem verdiğimiz konulardan biri de markalaşmaktı. YUMPU ile hazırladığımız dergide kendi logomuzu ve sloganımızı da dilediğimiz gibi kullanabiiliyoruz.” Diye de ekledim.

Online dergimiz reklam dünyasına yeni bir soluk getirecek!

Yüksek lisansta pazarlama derslerimize giren çok tatlı bir hocayla tanıştım. Üniversitedeki derslerin bazıları hocaların konularını güncellemeden bize tekrar anlatmaları yüzünden çok sıkıcı geçerdi. Banu Hoca bu açıdan üniversitede karşılaştığım hiçbir hocaya benzemiyor.

Dersleri hem güncel, hem de anlattığı konuyu örneklerle zenginleştiriyor.

Neredeyse Banu Hoca’nın dersi bitmesin istiyoruz.

Geçenlerde bize reklam dünyasındaki farklı konuları ele aldığı bir dergi yaratmak istediğini söyledi.

Derginin içeriği için öğrencilerinden de destek almak, kolektif bilgi birikiminin yer aldığı güçlü bir kaynak oluşturmak istiyormuş.

Hepimizi oldukça heyecanlandıran bu projeyi dijital olarak yayınlamaya karar verdik. Sınıftan online dergi nasıl yapılır sorusu yükselince, söz alarak onlara Yumpu.com’dan bahsettim.

Üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek lisans yapmaya kafayı takmıştım. Sonunda amacıma ulaştım. Çalışma hayatından sonra ilk günlerde eğitim hayatına dönmek zor gelse de sonradan alıştım.

İyi ki de yüksek lisans yapma konusunda ısrarcı olmuşum, orada pazarlama derslerine giren çok tatlı bir hocayla tanıştım. Siz de bilirsiniz, üniversitede bazı hocalar anlattıkları konunun içeriğini yıllar geçtikçe güncellemediğinden dersler çok sıkıcı geçerdi.

Elimizde tabletler, mobil cihazlarla gezdiğimiz şu günlerde sadece televizyon reklamlarını anlatmak ne denli mantıklı, öyle düşünün.

Ama Banu Hoca ilerleyen yaşına rağmen üniversitede karşılaştığım sıkıcı hocaların hiçbirine benzemiyor.

Zamanın gerisinde kalmadığı verdiği örneklerden belli oluyor.

Hatta fütürist tartışma konularıyla kafamızı açıyor, gelecekte reklam dünyasında karşımıza çıkabilecek yeniliklerden bahsederek bizleri şaşırtıyor. Geçtiğimiz günlerde bize reklam dünyasındaki güncel konuları ele alan bir online dergi hazırlamak istediğinden bahsetti.

Derginin kolektif bir iş olmasını istediğini ve bizden de destek beklediğini ifade etti. Uzun tartışmalar sonunda hepimizi oldukça heyecanlandıran bu projeyi basılı olarak yayınlamaktansa dijital olarak yayınlamanın daha iyi olacağına karar verdik. Sınıftan online dergi nasıl yapılır soruları yükselince, söz alarak onlara Yumpu.com’dan bahsetmeye karar verdim.

Akıllardaki soru cevap buluyor: Online dergi nasıl yapılır?

YUMPU, online dergi, kitapçık, katalog hazırlamak isteyen herkesin faydalanarak dakikalar içinde isteğini gerçekleştirebileceği prestijli bir platform.

Fonksiyonelliği, ücretsiz oluşu ve hızıyla göz dolduran program, online dergi nasıl yapılır sorusuna verilebilecek en güzel cevap. Platformda aklınıza gelebilecek her alanla ilgili hazırlanmış online yayınlar bulunuyor.

Profesyonel tasarımları göz dolduran bu yayınlar doğrudan on binlerce okuyucuya ulaşıyor. Kültürden teknolojiye, modadan sanata, herkesin ilgi duyduğu alanla ilgili içerik bulabileceği bir platform YUMPU.

Daha önce online dergi nasıl yapılır, öğrenmek için internette araştırma yaparken, benzer hizmeti veren başka platformlarla karşılaştım. Ancak kiminin yavaşlığı, kiminin pahalı fiyatı kimininse kullanıcı dostu olmayan tasarımı beni hayal kırıklığına uğrattı.

Sonunda YUMPU’yu bulduğumda programın bunca hizmeti, fonksiyonellik ve hızla birlikte ücretsiz sunması benim için sürpriz oldu.

Sınıfa platformdan nasıl faydalanacağımızı anlatmaya işin en başından başlayayım dedim.

İlk yapacağımız şey saniyeler içinde platforma kayıt olmak. Sonrasında PDF formatında hazırladığımız içeriği, ana sayfada bulunan araca yükleyeceğiz ve online dergimiz dakikalar içerisinde hazır olacak.

Sınıftakiler projemizin başlangıç aşamasında bize ücretsiz yardımcı olabilecek bir program bulmanın heyecanıyla beni dinliyordu. Hocamızın da kulağının bende olduğunu fark edince, online dergi nasıl yapılır merak eden bu kitleye, YUMPU’nun özelliklerini anlatmaya başladım.

Bu genç kitlenin en çok merak ettiği şeyin sosyal medyayla entegrasyon konusu olduğunu bildiğimden ona öncelik verdim. Yani, reklam dünyasıyla ilgili dergimizin tüm içeriğini oluşturduktan ve sitedeki araca yükledikten sonra ortaya çıkan online dergiyi istediğim tüm sosyal medya platformlarında paylaşabileceğiz.

Platformun sağladığı embed(yerleştirme) özelliğini kullanarak, istediğimiz yere kullanıcıları online dergiye götüren linkler ekleyebileceğiz.

Üstelik ulaşmak istediğimiz kullanıcıların illa masaüstü bilgisayar kullanmaları da gerekmiyor. YUMPU ile hazırladığımız online derginin içeriği tablet ve mobil cihazlarla da uyumlu. Yani isteyen herkes akıllı telefonundan ya da tabletinden dergimizi okuyabilecek.

Optimizasyon oyunun kurallarını değiştiriyor

Ben hızımı almış derginin sosyal medyada paylaşılabilmesinden bahsederken sınıftan bir arkadaşım elini kaldırdı.

‘Online dergi nasıl yapılır’ sorusuna verdiğim cevap için bana teşekkür ederek, SEO konusunun önemi üzerinde durdu. Online dergimizin içeriğini iyileştirmezsek, internetin her tarafından içerik akınına uğradığımız bugünlerde, hiçbir şekilde ön plana çıkamayacağımızdan bahsetti.

Gerçekten çok haklı. İnternet ortamında her gün bunca içeriğin paylaşıldığı bir çağda sunduğumuz içeriğin kalitesi kadar, teknik açıdan gereken düzeltmelerin üzerinde uygulanmış olması da büyük önem taşıyor.

YUMPU, bu durumu da göz önüne alarak, onu kullanarak hazırlayacağımız online derginin içeriğini otomatik olarak optimize ediyor. Bu sayede içeriğimiz, Google, Yahoo gibi arama motorlarında ön sıralarda çıkması için iyileştirilmiş olacak.

Üstelik platformun bu önemli hizmet için hiçbir ek ücret talebi de yok. Sınıftan şaşkınlık ve takdirle dolu sesler yükselirken ekledim: “İlerleyen aylarda dergimiz başarıya ulaşırsa, platformun sunduğu ek paketlerden uygun fiyatlara yararlanabiliriz.

Bu paketlerin içinde Google Analytics desteği, reklamsız kullanım gibi avantajlar yer alıyor.”

Video içerikle dergiye keyif katma şansı

Sınıf nüfusumuz 50 kişiden fazla. Bugüne kadar sınıfta yaptığımız beyin fırtınası dolu dersler oldukça verimli geçti. Hocamız da sınıfımızdaki bu yaratıcılık ve özgünlük potansiyelini fark etmiş olmalı.

Bu nedenle bizden beklentisi oldukça yüksek. Hazırlayacağımız reklam dergisinin hem içeriği hem tasarımıyla ilgili özgün fikirler çıkması kuvvetle muhtemel! Bunun yanı sıra hocamız sayesinde dijital dünyanın sakinlerinin – aslında bizim – neleri daha çok sevdiğini, okuduğunu, izlediğini genel olarak biliyoruz.

Online dergi nasıl yapılır yeni öğrenen bir sınıf olarak, hocamız sayesinde edindiğimiz bilgi birikimlerimizi derginin yapım sürecine yansıtacağız. İyi bildiğimiz şeylerden biri görsel içeriğin yükselişi ve kullanıcılar buna yoğun ilgisi.

Özellikle video içerik bu ara dijital dünyanın gözdesi. Bunu bildiğimizden sınıftan biri online dergiye video ekleyip ekleyemeyeceğimizi soruyor.

Neyse ki YUMPU benim yüzümü bu alanda da kara çıkarmadı! J Hazırladığımız derginin sayfalarına video içerik ekleyebileceğiz.

Böylece kullanıcılar yazılı içerikten sıkılmadan, görsel içerikle de buluşacak. İlk aşamada sektörün önde gelen isimleriyle yaptığımız yazılı röportajların yanına, röportajdan kısa görüntüler eklemeyi planladık.

Online dergi nasıl yapılır sorusuna cevap bulan arkadaşlarımın ve hocamın yüzlerinde kocaman gülümsemeler vardı.

Sınıfa bakarak “Online dergi nasıl yapılır, artık hepiniz biliyorsunuz. Şimdi kısaca özetleme gerekirse, hazırlayacağımız online dergi…” dedim ve devam ettim:

  • Kullanıcı dostu, ücretsiz ve hızlı olacak,

  • Kısa video içeriklerle kullanıcıları keyiflendirecek,

  • On binlerce okuyucuya platform üzerinden doğrudan ulaşacak,

  • Mobil ve tablet cihazlarla uyumlu içeriğe sahip olacak,

  • Google Analytics desteği, reklamsız kullanım gibi ek desteklere sahip olacak,

  • Arama motorlarında ön sıralarda çıkması için içeriği optimize edilecek,

  • Sosyal medya ağlarında istediğimiz her an paylaşılabilecek.

Sözlerimi bitirmiş yerime oturuyordum ki başka bir arkadaş “Online dergiyi hazırlarken teknik bir problemle karşılaşma ihtimalimiz var mı? O zaman ne yapacağız?” diye sordu. İyiki de sordu çünkü bunu eklemeyi unutuyordum.

YUMPU ile online dergimizi hazırlarken teknik bir problemle karşılaşırsak, bu durumlar düşünülerek ayrıntılı bir şekilde hazırlanan müşteri destek sayfasını ziyaret edeceğiz. E-posta yollama, bekleme derdi gibi sorunlarla uğraşmadan direkt problemimizi halledeceğiz.

Arkadaşlarımın ve hocamın online dergi nasıl yapılır sorusunu eksiksiz cevaplamış olmanın rahatlığıyla yerime geçtim. Birdahaki derste hem içerik hem tasarım üzerinde daha kapsamlı çalışıyor olacağız. Bakalım, dergimiz içeriğiyle pazarlama ve reklam dünyasına yeni bir soluk getirebilecek mi?

Optimize edilmiş içerik ve ilgi çekici videolarla destek

Gözlüklü çocuğa senin kız kardeşin nasıl bir girişim yapacak, online dergi nasıl yapılır bilmiyor muydu diye sormaya hazırlanmıştım ki o bana fırsat bırakmadan “Yazılı içerik biraz sıkıcı ve demode olmuyor mu, sıkıcı değil mi? “ dedi.

“Yumpu.com’da hazırlanan 20 milyondan fazla dergi örnekleri var. Bu dergiler milyonlarca kullanıcıya ulaşıyor. Dergiler dijital çağın entegre ortamına uygun elbette.

Yazılı içeriğinin yanına istediği gibi video ekleyebiliyorsun, yazının yanında yer alan linklerle okuyucuları istediğin herhangi bir siteye yönlendirebiliyorsun.” Dedim. Kız kardeşi kitap okumaya çok meraklıymış ve arkadaşlarına kitap tavsiyeleri vereceği, yeni çıkan kitapları paylaşacağı bir dergi yapmak istiyormuş.

Dergisi çok okunursa önemli kitap siteleriyle işbirliği yapmayı planlıyormuş. O zaman derginin interaktif içerik ekleme özelliği tam ona göre dedim. Kitap yorumlarını okuyan okuyucularını, kitapların satıldığı sitelere doğrudan yönlendirebilir!

Gamze ile iş arkadaşlarının gözlerinin içine bakmaya başlamıştık, “Gitseniz de biz de biraz kendi dergimizden bahsetsek” dercesine.

J Sarışın kız şüpheli yaklaşımıyla bezdirerek “Dergiyi hazırlarken teknik bir sorun çıkarsa ne yapılıyor?” diye sordu. Yumpu.com’un müşteri desteği için tüm ayrıntılar düşünülerek hazırlanan bölümünü anlattım.

Aklına gelebilecek tüm soruların cevabı var merak etme dedim. Gamze’nin arkadaşları mutlu mesut vedalaşıp ayrıldı yanımızdan. Biz de sonunda Gamze’yle yeni sayının içeriğinde nelere yer vereceğimizi konuşmaya başlayabildik.

Yeni sayımızın daha iyi olacağını hissediyorum. YUMPU Publishing ’nun özelliklerine de iyice aşina olmuş durumdayız. Tüm özelliklerinden yararlanıp müşteri kitlemizi gün geçtikçe artırmak istiyoruz.

Gamze moda dünyasından güncel haberleri araştırıyor. Ben de yazıların yanına hangi videoları eklesek diye araştırmaya başlayayım en iyisi!

Cevap bırakın

Hakkimda

Snowboardcu, dövme hastası, grup üyesi, Uluslararası İsviçre tarzı uygulayıcısı ve HTML5 guru’su. Sanat ve matematik arasında tatlı bir noktada sadece bir logo değil fakat bir his oluşturmak için hareket eden.Bazen arkadaşlarımla rastgele şeyler yapıyorum.