Dergi örnekleri
YUMPU Publishing ile hazırlanan dergi örneklerinin farkı gözle görülür biçimde ortada! Yumpu.com’u kullanarak hazırladığım online dergimi Facebook’ta arkadaşlarımla paylaşmıştım. Dergime arkadaşlarımdan çok güzel yorumlar geldi. Özellikle üniversiteden arkadaşım Onur dergiyi çok beğenip bana mesaj atmış.
Mesajda uzun zamandır dijital bir dergi hazırlamak istediğinden, elinde online dergi örnekleri bulunduğundan ancak hiçbirinin yayınlayabilecek kadar içine sinmediğinden bahsetmiş.
Ben de Yumpu.com’dan biraz daha bahsettim ona. Hem detayları konuşmak hem de dergilerimiz için fikir alışverişi yapmak üzere buluşmaya karar verdik. Hem Onur’un başka dergi hazırlama programlarını kullanarak yaptığı dergileri de çok merak ettim. Biraz öğrencilikten günlerinden bahsetmek de fena olmaz diye düşündüm tabi.
İnternet dünyasında araştırma yaparken bulduğum Yumpu.com ile kültür sanat haberlerinden, modaya, teknolojiden seyahate pek çok konuda güncel haberleri paylaştığım bir online dergi hazırlamaya başlamıştım.
Üniversiteden arkadaşım Onur’un da bir online dergi yaratmak istediğini Facebook’ta dergimi paylaştığım linkin altına yaptığı yorum sayesinde öğrenmiş oldum. Onur benim de dergi yapma programı ararken yaşadığım gibi pek çok programı denemiş, dergi örnekleri oluşturmuş ancak hiçbiri içine sinmemiş.
Kolay, hızlı ve ücretsiz kullanabileceği bir dergi kapağı hazırlama program arıyormuş. Dergimin tasarımı hoşuna gidince bana mesaj attı.
Buluşmaya gelirken bilgisayarım çok ağır taşımak istemiyorum deyince tablet ya da telefondan da dergimi tüm detaylarıyla gösterebilirim dedim. Masaüstü bilgisayar dahil tüm cihazlarla uyumlu bir online dergi yarattığımı öğrenen Onur, daha buluşmadan YUMPU Publishing‘dan etkilendi. Platformdan detaylıca bahsetmek ve dergilerimizle ilgili fikir alışverişi yapmak için böylece bir araya geldik.
Online derginle milyonlarca okuyucuya ulaşma fırsatı
Ben hem adım adım YUMPU’yu nasıl kullanabileceğini göstermek hem de daha önce başka programlardan yararlanarak hazırladığım dergi örneklerini göstermek için bilgisayarımı yanımda getirmiştim. Onur mail adresime dergisinin ilk sayısı için hazırladığı PDF dosyasını iletti.
Böylece PDF dosyasını Onur’un gözü önünde dakikalar içinde Yumpu.com’a yükleyip online dergiye dönüştürdüm. Onur, hem platformun kullanıcı dostu yapısından hem hızından hem de ücretsiz olmasından çok etkilendi.
„Dijital yayıncılıkta devrim yarattığını düşündüğüm YUMPU’da pek çok alanda hem öğretici hem eğlenceli içeriği olan dergiler var. Bu dergilerin sayısı 20 milyondan fazla.
Bugüne dek milyonlarca okuyucuya ulaşan dergiler hala çok okunmaya devam ediyor. Sen de platformu kullanarak online dergini yarattığında çok sayıda insana bir anda ulaşma fırsatını yakalayacaksın.“ diyerek platformla ilgili daha fazla bilgi verdim.
Dikkatle beni dinleyen Onur, daha önce dergi örnekleri yarattığı birkaç programı bana gösterdi. Bazılarını ben de daha önce kullanmıştım.
Ne kadar yavaş olduklarını, kullanım zorluğu yaşattıklarını ve yüksek ücretlerini bizzat test etmiştim. Onur’a bir sendeki dergi örneklerine bak bir de YUMPU’daki dergi örneklerine bak dedim. Sadece fonksiyonel açıdan değil tasarım açısından bakıldığında da gözle görülür bir fark vardı.
Hem hızlı, hem fonksiyonel hem de ücretsiz
Onur hazırlayacağı online dergi için büyük hedefleri olduğundan bahsetti. Olabildiğince fazla sayıda kişiye ulaşmak ve onlarla dergisinin içeriği paylaşmak onun için çok önemliymiş.
Güncel olaylarla ilgili haberlerin yer alacağı dergiyi zaman bulabilirse haftalık yayınlamayı planlıyormuş.“Her hafta dergiyi çok sayıda kişiye nasıl ulaştıracağım?“ diye biraz hayıflanınca „Online derginin linkini internet sitende, Facebook’unda, Twitter’ında arkadaşlarınla ya da takipçilerinle paylaşabilirsin.
Benim yaptığım gibi link yerleştirme (embed) özelliğinden kolaylıkla yararlanabilirsin. Bir de Yumpu.com derginin içeriğini Google gibi arama motorlarında ön sıralarda çıkmasını sağlayacak şekilde optimize ediyor. Bununla da yetinmeyip daha profesyonel adımlar atmak istersen, ücretsiz paketten Google Analytics, reklamsız kullanım gibi özelliklerini kullanabileceğin uygun ücretli paketlere geçiş yapabilirsin.“ dedim. Onur’un gözleri ışıldadı tabii.
O da benim gibi dijital çağın nimetlerinden olabildiğince faydalanmak istiyor. Dergisinin hedef kitlesi için bir yaş sınırlaması koymasa da daha dinamik, kullanışlı ve entegre yapısı olan bir dergi yaratmak istediğinin altını çizdi.
İçeriği oluşturmak için onca emek harcadıktan sonra ortaya sıkıcı bir dergi çıkarsa çok üzülürmüş. Haklı tabii. Bir de artık internet kullanıcılarının dikkat süresinin çok kısaldığı da bir gerçek.
Bu devirde okuyucuların ilgisini canlı tutmak eskiden olduğundan çok daha zor. Tüm bunların farkına varınca Onur’un biraz içini rahatlatmak için „Derginin tamamen yazıdan oluşması gerekmiyor.
Video içeriğine de yazıların hemen yanında sayfalarda doğrudan yer verebiliyorsun. Diyelim ki bir reklam festivaliyle ilgili haberlerden bahsedeceksin, festivalde neler olduğuna dair kısa bir video linkini de yazının olduğu sayfaya koyabilirsin.
Okuyucuları sıkmadan görsel bir malzemeye sahip olmalarını sağlarsın. Böylece istediğin gibi dinamik, yaratıcı ve interaktif yapısı olan bir dergin olacak.“ dedim. Başka programları kullanarak hazırladığım dergi örneklerinde hiç böyle bir özellik yoktu.“ diyerek şaşkınlığını dile getirdi.
Beklenmedik sorunlara müşteri desteki hızlı çözüm
İnternetteki programları kullanırken hepimiz zaman zaman beklenmedik sorunlarla karşılaşıyoruz.Onur haftalık bir dergi çıkaracağı ve zaman kısıtlaması olacağı için böyle sorunlarla karşılaşmaktan özellikle çekiniyordu.
Bu nedenle ona YUMPU Publishing’nun tüm ayrıntılar düşünülerek hazırlanan müşteri desteği sayfasından bahsettim. Sorularına hızlıca cevap alabileceği bir destek hizmeti olmasından da çok memnun oldu Onur.
Daha önce başka programlarla dergi örnekleri hazırlarken sorunlarla karşılaşmış ancak sorularının cevabını çözüm sunacak birilerini bulamamış. Tüm bu hizmetleri ücretsiz alabiliyor olmasıyla ilgili şaşkınlık duyuyordu hala. Artık düşüncelerini, yazılarını, yorumlarını paylaşabileceği, ücretsiz ve hızla kullanabileceği değerli bir yayın mecrası olacak.
Onur’la kahve içmek harika oldu. Eski günleri de andık birlikte. Ortak bir ilgi alanımızın olması da süper. İlerleyen günlerde de birbirimizin online dergilerini okuyup, fikir alışverişi yapmayı planlıyoruz. Hangimizin hazırladığı online dergi daha fazla okunur diye de şakalaştık. Şimdi dergimin içeriğini hazırlamak daha heyecanlı bir hal aldı, tecrübemi konuşturacağım artık!
“Nerede o eski dergiler” demeyin, artık çok daha iyileri var!
Teknoloji benden uzak olsun diyeniniz var mı? “Nerede o eski günler…” diye şikayet edip duranlar akıllı telefonları olmadan en fazla ne kadar durabilirdi, merak ediyorum! Bence 1 saatten fazla değil ama söylemesi kolay tabii…
Benim teknolojiye merakım bir alışkanlık, yeni çıkan bilgisayardan, akıllı telefondan, oyun konsolundan haberim olur.
Ev arkadaşım Mehmet ise bu konuda bana taş çıkarır. 3 boyutlu yazıcılar, sanal gerçeklik, şoförsüz akıllı otomobiller, hepsi ondan sorulur. Bir de güncel haberleri yazdığı bir teknoloji bloğu var.
Gün geçtikçe bloğun takipçi kitlesini artırmayı başardı. Bir de aylık teknoloji dergisi hazırlamaya karar vermiş. Online dergi örnekleri aradığından bahsedince ona Yumpu.com’u anlattım.
Siz de zaman zaman hem duymuş hem de söylemişsinizdir bu cümleyi: “Nerede o eski günler…” Benim de dediğim olmuştur da bazen düşünüyorum, bunu söylerken neyi istediğimizi biliyor muyuz diye.
Mum ışığında oturulan akşamlar, kolay kolay ısınmayan evler, nerede kaldığını bilmediğiniz, arayıp ulaşamadığınız ev sakinleri. Galiba en çok sıcak insan ilişkilerini özlediğimizden öyle diyoruz. Ben dünya yıkılsa o cümleyi söylemeyecek birini tanıyorum aslında.
Ev arkadaşım Mehmet, gerçek bir teknoloji tutkunu. Olan biten tüm yeniliklerden an be an haberi olur. Ben de onun sayesinde 3 boyutlu yazıcılar, akıllı otomobiller hatta robotlar konusunda pek çok yeni şey öğrendim. Bir de teknoloji dünyasından güncel haberleri yazdığı bir bloğu var, onu da takip ediyorum. Geçen akşam yemek yerken bir de aylık online dergi hazırlamaya karar verdiğini söyledi. Önce biraz araştırmak yapacakmış. Profesyonel görünüme sahip dergi örnekleri aradığından bahsedince ona YUMPU’ya bir göz atmayı önerdim.
Tüm ilgi alanlarına hitap eden dergi örnekleri
Mehmet teknoloji dünyasını bilir ama online yayıncılığı pek takip etmiyor anlaşılan. YUMPU’nun ne olduğunu bilmediği için ona önce kısaca platformdan bahsettim. Online dergi, katalog, kitapçık sahibi olmak isteyen herkes bu fonksiyonel ve hızlı platformdan ücretsiz olarak yararlanabiliyor.
Köklü geçmişi platformun ne kadar güvenilir olduğunu gösteriyor. Halihazırda 20 milyondan fazla online dergi, kitapçık ve katalog YUMPU kullanılarak hazırlanmış. Yani sitede dergi örneklerinden daha bol bir şey yok.
Üstelik Mehmet’in programı kullanarak hazırlayacağı online dergi sitenin takipçi kitlesine de doğrudan ulaşacak.
Takipçi kitlesinin sayısı ise on binleri buluyor. Mehmet de platform kullanılarak hazırlanan dergi örneklerini incelediğinde görecek; aklınıza gelebilecek her alanda hazırlanmış online yayınlar mevcut.
Mehmet’e kısaca bunlardan bahsedince online dergisini de platformu kullanarak hazırlamaya karar verdi. Hal böyle olunca ona platformun tüm özelliklerinden ayrıntılı olarak bahsetmeye karar verdim. Yemek masasını hızlıca toplayıp, çaylar elimizde oturma salonuna geçtik.
Ben de dekorasyon alanında hazırladığım online dergim için internet üzerinde araştırma yaptığımda bu platformu buldum.
İnternette YUMPU’nun benzeri pek çok online dergi hazırlama platformu var. Ancak kimi oldukça yavaş, kimisi de çok yüksek ücretler talep ediyordu. Bu ücretsiz ve fonksiyonel programı bulduğumda neredeyse aradığım programı bulma umudumu yitirmek üzereydim.
Siteye girince gördüğüm dergi örneklerinden ne kadar profesyonel bir platform olduğunu fark ettim. Mehmet’e de burayı tavsiye edeceğim aklıma gelmemişti. Laptop’umu alıp açtım ve saniyeler süren kayıt aşamasını Mehmet’e gösterdim. Sonra da online dergi hazırlama aracının ne kadar hızlı olduğunu göstermek için masaüstü bulunan PDF formatındaki bir dosyayı platforma yükledim.
Dakikalar içerisinde online dergi hazırdı. Tabii bu yalnızca bir prova. Bu hızı görünce Mehmet platformun diğer özelliklerini de merak etti. Platform kullanılarak yapılan dergi örneklerini göstermeden önce platformun özelliklerini ona detaylı bir şekilde anlatmaya karar verdim.
Bir teknoloji tutkununun sosyal medyadan uzak kalamayacağını siz de tahmin ediyorsunuzdur. Hele bir de bloğu olunca, zamanının çoğunu orada geçirmekten kendini alamıyor insan.
Mehmet zaman zaman bloğunda yazdığı yazıların linkini sosyal medya hesaplarından da paylaşıyor. Bu yüzden ilk aklına gelen soruyu tahmin ederek doğrudan konuya girdim.
Platformun ücretsiz olarak sunduğu embed(yerleştirme) özelliğini kullanarak hazırladığı online derginin linkini sosyal medya hesaplarından paylaşabilecek. Böylece arkadaşlarının dergisi hakkındaki yorumlarını ve beğenilerini de doğrudan görecek.
Daha da önemlisi platformu kullanılarak oluşturduğu içerik, mobil, tablet ve masaüstü bilgisayarlardan görüntülenebilecek. Yani zaman ve mekan kısıtlaması olmadan isteyen herkes akıllı telefonlarından, tabletlerinden Mehmet’in teknoloji dergisini okuyabilecek.
İçeriği optimize etmek ücretsiz
Bloğu olanlar bilir, dijital dünyada içeriği üretip bloğunuzda paylaşmakla bitmiyor iş. Eğer oluşturduğunuz içeriğin pek çok insana ulaşmasını istiyorsanız bununla ilgili gayret göstermeniz gerekiyor.
Özellikle arama motorlarının nasıl çalıştığını ve optimizasyonun ne işe yaradığını bilmeniz çok faydalı olabilir. Kısaca, bir içeriğin optimize edilmesi, onun arama motorları sonuçlarında ön sıralarda yer almasını kolaylaştırıyor.
Hepimizin Google, Yahoo gibi dünyaca ünlü arama motorları ne kadar sık kullandığımız malum. Böylece hazırladığınız içeriğin daha fazla insana ulaşma şansı artıyor.
İşte YUMPU, bu önemli hizmeti de kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuyor. Mehmet’in hazırlayacağı online dergi platform tarafından optimize edilecek. Böylece arama motoru sonuçlarında ön sıralarda yer alıp okuyucu kitlesine kolaylıkla ulaşacak. Mehmet bu hizmetin ne kadar değerli olduğunun farkında.
“Bunu bildiğim iyi oldu, iyi ki dergi örneklerine bakmadan önce özellikleri anlattın.” deyince, “Dur, daha bitmedi. İlerleyen günlerde içerisinde Google Analytics hizmeti, reklamsız kullanım gibi hizmetlerin yer aldığı uygun ücretli paketlerden de yararlanabilirsin.” diyerek anlatmaya devam ettim.
Pek çok video sitesinde şu yeni çıkan teknolojik ürünleri deneyip, hakkında yorum yapılan videoları görmüşsünüzdür.
Mehmet’in de böyle videolar hazırlamak gibi bir niyeti vardı. O yüzden platformun bu özelliği onu çok heyecanlandıracak. Platform ile hazırlayacağı onlime dergiye videolar ekleyebilecek.
Yazılı içeriğin yanında yer alan bu videolar okuyucularının ilgisini çekebilir. 3 boyutlu yazıcılardan bahsettiği bir yazının yanında evdeki yazıcıcyla kendisinin ne gibi ürünler bastığını okuyuculara gösterebilir.
Yaratıcılıkta sınr yok! Tahmin ettiğim gibi Mehmet bu özelliğe bayıldı. Online dergide videolara nerelerde yer verebileceğini düşünmeye başladı bile. Sitedeki dergi örneklerini incelemeye geçmeden önce, Mehmet için kısaca platformun özelliklerini sıralıyorum;
Fonksiyonel, hızlı ve ücretsiz
Binlerce okuyucuya doğrudan ulaşıyor,
Mobil ve tablet cihazlarla uyumlu içerik yaratıyor,
Video içerik ile okuyucuları eğlendiriyor,
Hazırlanan içerik sosyal medya platformlarında paylaşılabiliyor,
Dergi arama motorlarında ön sıralarda çıkması için optimize ediliyor,
Google Analytics desteği, reklamsız kullanım gibi ek hizmetler sunuluyor,
Tüm ayrıntılar düşünülerek hazırlanan müşteri desteği sayfası mevcut.
Sanırım artık dergi örneklerine göz atabiliriz. Katıksız bir teknoloji sever olan Mehmet’in teknik problemlerden çekineceğini sanmıyorum.
Ancak ne olur olmaz diyerek son anda ekledim: “Platformu kullanırken teknik bir sorunla karşılaşırsan müşteri desteği sayfasını ziyaret edebilirsin. Sayfa, karşına çıkabilecek tüm sorunlar düşünülerek hazırlanmış. Yani aradığın cevabın hızlıca bulup sorunu çözebileceksin.”
Mehmet platformda bulunan dergi örneklerine de bayıldı. Hepsi profesyonel görünümleri ve tasarımlarıyla oldukça kaliteli görünüyor. Bence Mehmet yine bloğu gibi herkesin seveceği bir online dergi yaratmayı da başaracak. Ben de merakla macerasının nasıl sonuçlanacağını bekliyorum. YUMPU Publishing!