edergi.web.tr

Bir E-dergi Yayınlamanın En Kolay ve Hızlı Yolu

Bir E-dergi Yayınlamanın En Kolay ve Hızlı Yolu

Uzun zamandır geniş bir ilgi alanına ve yıllara yayılan notlarımı toparlayıp bir e-dergi formatında yayınlamayı düşünüyor ancak bu hayalimi teknik konulardaki bilgisizliğim yüzünden bir türlü gerçekleştiremiyordum. Ta ki dergi taşarım programı YUMPU Publishing ile tanışana kadar… Uzun süren araştırmalarım sonucu tam da umudu kesmişken, bir online e-dergi yayınlama sitesi olan YUMPU sayesinde sadece birkaç tıklama ile hızlı bir şekilde dergi kapağı hazırladım. Üstelik ücretsiz bir şekilde…

Peki ama dergi nasıl yapılır?

Dergi hazırlamam icin notlarımı düzenleyip PDF formatına dönüştürdükten sonra, ilk yaptığım, dergimi yayınlayabileceğim bir mecra aramaya başlamak oldu. Kendi web sitemde mi yayınlamalıydım? Yoksa bir mobil uygulama üzerinden mi? Peki ya sosyal medya?

Kafamda bu tür belki onlarca soru ile araştırmalarıma başladım. Kısa zamanda gördüm ki, kendime ait bir web sitesi üzerinden yayınlamam oldukça zor; Zira web tasarım, kodlama gibi oldukça farklı alanlarda bilgi birikimi gerekiyor. Tabii bu bilgi birikimine sahip olmadığımdan, hazır yazılım ve web uygulamalarına yöneldim. Ancak hiçbirinden memnun kalmadım.

Mobil uygulamalara yönelince, gördüm ki doyurucu bir sonuç elde etmek hem bütçe olarak oldukça pahalıya patlıyor, hem de elde edilen ürün sadece mobil platformlarda çalışıyor. Benzer bir çalışmayı masaüstü bilgisayarlar için de yapmak gerekiyor ve bu da bütçeyi ve gereken zamanı en az ikiye katlıyor.

Dolayısı ile arayışıma e-dergi yayınlama platformları üzerinden devam etmeye başladım. Issuu, Scribd,  Slideshare, Flipping book gibi pek çok platform denedim. Hiçbiri istediğimi tam karşılamadı. Hepsinde değişik alanlarda çeşitli sorunlarla karşılaştım.

Örneğin: Scribd, sosyal medya açısından oldukça kullanışsız. İçeriği okumak için scribd’in sayfasına yönlendiriliyorsunuz tıkladığınızda. Önizleme yapabilmeniz ya da gözatmanız mümkün değil. Halbuki benim tek istediğim sadece ve sadece dergimin en hızlı ve okuyucu zorlamayan bir şekilde okunabilmesi ve paylaşılabilmesi…Okuyucunun seçenek sahibi olması ve kendisi için en iyi ortamı tercih edebilmesi…Ayrıca çevirilebilir sayfa şeklinde olmamasının da e-dergi hissiyatını kaybettirdiği kanısındayım. Bu özellik için uygulama indirmeniz gerekiyor. Kimse sizin derginiz için, en azından başlangıçta ve bilinirliğiniz düşük iken uygulama indirmek zorunda hissetmeyecektir.

Bu ve buna benzer sebeplerle bir türlü hiçbir plaformdan istediğim sonuçları alamadım ve bayağı bir hayal kırıklığı yaşadım diyebilirim. “Teknoloji bu kadar gelişmiş iken ücretsiz, hızlı ve olması gerektiği gibi çalışan bir sistem mutlaka vardır” diyerek son bir arayışa giriştim ki iyi ki girişmişim. Sonunda YUMPU ile karşılaştım.

Yumpu.com’u tercih etme nedenlerim

Herşeyden önce ücretsiz olan YUMPU Publishing’nun dergi hazırlama programı benim için en önemli kriterdi. Bir çok muadilinin ücretli sunduğu özellikler ücretsiz pakette hazır geliyor. Tabi bir çok seçenek sunan ücretli paketleri de var ama ücretsiz versiyon özellikle başlangıç için hemen hemen ihtiyaç duyduğunuz herşeyi içeriyor. Özellikle sınırsız sayfa sayılı, sınırsız adette derginin ücretsiz oluşu muazzam. Belirtmeliyim ki issuu’da benzer bir hizmeti almaya kalksanız aylık 35 dolar ödemeniz gerekiyor, ücretsiz versiyonunda da sadece 100 MB’ı aşmayan bir adet dergi paylaşabiliyorsunuz.

Ücretten sonra en beğendiğim ve sıkça kullanacağıma emin olduğum özelliği sosyal medya platformları ile uyumluluğu ve derginizi oluşturduktan sonra paylaşmak için tek tıklamanızın yeterli oluşu oldu. Facebook gibi platformlarda direkt olarak okunabilir olarak hazır durumda olması müthiş bir özellik benim açımdan. Bu bir e-dergi için çok önemli zira sosyal medya aracılığı ile bir anda çok büyük okuyucu kitlesine ulaşmanız mümkün. Bu işlemin bu kadar kolay oluşu, teknik kısıtlamaları düşünmek yerine ürettiğiniz içeriğe odaklanmanızı sağlıyor. Üstelik flipbook şeklinde. Tam bir dergi hissiyatı oluşturuyor okurken.

Kendi web sitenizde yayınlamak da aynen sosya medya paylaşımı gibi kolay. Google gibi arama motorları için optimize edilmiş olduğundan bir de O’nu düşünmenize gerek kalmıyor. Mobil ve desktop cihazlarla da uyumlu. Bir tasarımcı ile çalışmak zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Bu da maliyetinizin düşmesi, üretim hızınızın artması, zahmetinizin, ve karşılaştığınız sorunların azalması demek.

Bir diğer güzel özelliklerden biri de video, ses, flash desteği oluşu, dış linkleri desteklemesi…Bir e-dergi için çok güzel bir özellik. Sadece statik, durağan içerikle sınırlı değilsiniz baskıdaki gibi. Böylece yan ürünlerinizi de tanıtabilir, okuyucularınızı oluşturduğunuz diğer içeriklere de kolayca yönlendirebilirsiniz.

Gönderdiğiniz içeriği barındırmak için de bulut teknolojisi kullandıklarından, e-derginiz 7/24 online diyebiliriz. Sunucu maliyeti ve yönetimini siz düşünmek zorunda kalmıyorsunuz haliyle. Benim gibi kısıtlı bilginiz ve dar bir bütçeniz olduğunda bunun gibi detaylar çok önem kazanıyor.

Dergiyi hazırlamak ve kullanmak zaten çok kolay ama yardım ve destek bölümleri de çok açık, net. Bir özelliği nasıl kullanacağınızı öğrenmek de yine diğer tüm site gibi çok kolay. Yine de bir konuda danışmak isterseniz destek ekibinin çok kısa zamanda sizinle ilgilenip, yönlendirdiğini söyleyebilirim.

Özetlemek gerekirse…

Benim gibi teknik konulardan anlamayan son kullanıcılar için süper kullanışlı bir dergi yapma programı. Hemen herşey bir tıklama uzaklığında. PDF’inizi karmaşık ayarlamalar, düzenlemeler, hesaplar, kod geliştirmek, düzenlemek gibi yorucu ve baş ağrıtıcı bir çok detay olmadan, çevirilebilir ve hemen her cihazdan ulaşılabilir, sosyal medya’da paylaşılabilir bir online dergi formatında bu kadar kolayca elde etmek müthiş bir his. Ücretsiz ve milyonlarca dergi örnekleri olması da cabası.

Eğer siz de bir dergi kapağı hazırlamak ve bunu tüm dünya ile paylaşmak istiyorsanız, YUMPU Publishing’u bir kez denemenizi kesinlikle öneririm. Vazgeçemeyeceksiniz…

Cevap bırakın

Hakkimda

Snowboardcu, dövme hastası, grup üyesi, Uluslararası İsviçre tarzı uygulayıcısı ve HTML5 guru’su. Sanat ve matematik arasında tatlı bir noktada sadece bir logo değil fakat bir his oluşturmak için hareket eden.Bazen arkadaşlarımla rastgele şeyler yapıyorum.